celovite poslovno informacijske rešitve
Spletna stran v samo 3 dneh! e-koncept
 
Vsebinsko medijsko obvestilo o odzivu političnih strank na prizivno pismo

V nedeljo 27. novembra 2011 ob polnoči je potekel rok za uradne odzive političnih strank, ki sodelujejo v letošnji volilni tekmi, na naše prizivno pismo, s katerim smo skušali poiskati sogovornike za ureditev glasbene, avtorske, kulturne in medijske zakonodaje v RS (ZASP-UPB3, Zmed, ZUJIK; v skl. z 59. in 60. členom Ustave RS) in izboljšanje položaja ustvarjalnosti v kulturi nasploh.

Dobili smo le dva (2) odgovora, kar je odraz splošne nezainteresiranosti celotnega političnega telesa za kulturo, za glasbeno problematiko, na katero smo že lani opozorili z odmevnim glasbenim kongresom (Cankarjev dom, Ljubljana; LD; 13. septembra 2010) ter za klasifikacijsko sprejemanje kulture kot entitete z državotvornim statusom. Uradne odgovore sta podali:

  • stranka Zares, ki v svojem povratnem dopisu kategorično ignorira vsebino našega pisma, razkazuje svoje neznanje in našteva svoje (ne)uspehe, zaradi katerih smo se glasbeni ustvarjalci tekom zadnjega mandata Vlade RS znašli na robu preživetja, slovenska publika pa na meji popolne glasbene in splošne kulturne osiromašenosti. To dejstvo zelo obžalujemo;
  • stranka SDS, ki se je na naše prizivno pismo pozitivno odzvala s takojšnjim sporočilom za javnost. Kot kaže smo našli svojega sogovornika za ureditev zakonodajnega statusa slovenske glasbene problematike, položaja kulture in statusa avtorske zaščite v RS v Slovenski demokratski stranki (SDS). To dejstvo zelo pozdravljamo.

Izrecno pa je treba omeniti tudi naslednje:

  • Da je SLS (Slovenska ljudska stranka) edina stranka, ki v svoj program umestila aktivno reševanje celotne glasbene problematike in področja avtorskih pravic (pog. II/12, str. 27, tč. 5/ SLS/DN: Delovni načrt 2012–2016) ter da je bila ta točka umeščena v DN SLS že pred prejemom našega prizivnega pisma. To dejstvo zelo pozdravljamo.
  • Da je NSi (Nova Slovenija) edina stranka z jasno opredeljenim programskim razdelkom »KULTURA« (točka 5, razdelek 5, Volilni program NSi 2012–2015, str. 14), v katerem se je zavzela za slovenski jezik, za ohranjanje kulturne dediščine ter za (logično) načelo, da morajo imeti kultura in njeni nosilci znotraj RS državotvorni status. Tudi takšna stališča in poglede zelo pozdravljamo.

Zaradi zaskrbljujočega (ne)odnosa do kulture in kulturnosti, ki jo je pokazalo skoraj celotno politično telo v RS, se bodo vsi podpisniki tega medijskega obvestila skupaj s člani aktivno udeležili največje nepolitične kulturniške akcije v samostojni Sloveniji imenovane ZADNJI VLAK ZA KULTURO, ki bo potekala v soboto 3. decembra 2011 na dan volilnega molka oz. na dan obletnice rojstva dr. Franceta Prešerna, kjer bodo kulturniki domači in mednarodni javnosti v okviru osrednje slovesnosti ostro in jasno izrazili svoja stališča glede poraznega statusa kulture v RS.

Vsa vprašanja ter novinarske/medijske akreditacije naslovite na e-poštni naslov zadnjivlakzakulturo@gmail.com

Podpisniki:

Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev (SUGU)
Društvo slovenskih skladateljev (DSS, pismo podpore)
Glasbeni forum Slovenije (GFS), mladi klasični solisti in neodvisne mlade glasbene skupine
Skupina nepovezanih glasbenih in avdiovizualnih ustvarjalcev
Gospodarsko interesno združenje slovenskih neodvisnih AV producentov (GIZ Snavp)

Aktualne novice

04.06.2014
Opravičilo uporabnikom oglasne deske
Thumbnail

Odslej vaše oglase objavljamo ažurno! Portal se je soočil s tehničnimi težavami, ki smo jih odpravili.

Več...
05.04.2012
Odprto pismo g. ministru mag. Žerjavu
Thumbnail

V medijih se pojavlja vedno več namigov, da naj bi bil v ozadju zamenjave direktorja URSIL spor med njim in SAZAS-om.

Več...

Oglasna deska

Če želite:

  • prodati ali kupiti glasbeni instrument
  • poučevati ali se učiti igranja na kakšen instrument
  • sestavljate glasbeno skupino, pa vam manjka vokal, bobnar, basist ...
  • najeti ali oddati prostor za vaje, snemalni studio

Pišite nam in objavili bomo vaš oglas - BREZPLAČNO!

 Oddaj oglas

Prijavite se na e-novice

Želite biti na tekočem z novostmi Združenja SUGU?
Prijavite se na brezplačne e-novice


 

 

 

Postanite član

V članstvo Združenja SUGU vabimo vse dejavne slovenske glasbene ustvarjalce.

Prizadevamo si za širitev in bogatitev slovenske glasbene ustvarjalnosti, zaščito pravic in izboljšanje pogojev delovanja slovenskih avtorjev in izvajalcev, promocijo ter podporo novim glasbenim ustvarjalcem.

Pridružite se nam!

Izjava o varstvu osebnih podatkov | Piškotki | Vse pravice pridržane © 2010 - 2018 SUGU
Kontakt | Prijava | Izvedba: stroka.si