celovite poslovno informacijske rešitve
Spletna stran v samo 3 dneh! e-koncept
 
Društvo Glasbeni forum vabi na 1. slovenski glasbeni kongres

Društvo Glasbeni forum organizira 1. slovenski glasbeni kongres in želi opozoriti slovensko javnost o problematiki osnutka Zakona o medijih, ki predvideva zgolj 15 % predvajanja slovenske glasbe na radijskih in televizijskih programih.

Kdaj: 13. 9. 2010 ob 18. uri

Kje:Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana

Društvo SUGU je en izmed podpornikov kongresa, zato vljudno vabimo vse slovenske glasbenike k udeležbi na kongresu.

Vabilo društva Glasbeni forum

Cilj kongresa je, da se zaradi nastale kulturno-medijsko-politične situacije zberemo slovenski glasbeniki vseh žanrov pod eno streho in javno manifestiramo svoja stališča o stanju slovenske glasbe v medijskem prostoru, katere prihodnost, jezik, kvantiteta in kvaliteta so (tudi) zaradi predloga novega zakona o medijih pod vprašajem. Hkrati pa je to lepa priložnost, da skupaj opozorimo na slabo programsko politiko RTV Slovenija in na velike glasbene luknje, ki so tekom zadnjih let nastale v programski shemi.

Naše zborovanje ni zasnovano na dolgovezenju ali politiziranju, temveč je usmerjeno izključno v to, da se s svojo prisotnostjo skupaj pred javnostjo izrečemo v prid trem zahtevam/predlogom, ki so nam vsem (tako glasbenikom kot podpornikom slovenske glasbe) skupne. Kongres želimo ohraniti na kar se da visokem nivoju, kot se za kulturnike spodobi, brez zdrah, prepiranja ali odpiranja drugih perečih tem in vprašanj (za njih bo čas na naših prihodnjih srečanjih). Naše načelo je samo eno: složnost. Pokazati, da znamo glasbeniki stati nerazdružljivo skupaj.

Ogromno časa, energije, organizacije in dobre volje smo v mladem društvu Glasbeni forum vložili v naše srečanje: zato Vas vljudno in predvsem iz srca naprošamo, da se združimo na tem (za vse nas in za slovensko kulturo) zgodovinskem dogodku.

Kot podporniki kongresa so se do danes podpisali: Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih skladateljev, Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev, Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, fotografsko združenje Enooki, preko 400 članov glasbenih skupin, orkestrov in solistov različnih žanrov, z vsakim dnem pa število podpornikov strmo raste.

Skozi pogovore z različnimi segmenti slovenskega glasbenega sveta smo prišli do naslednjih splošnih skupnih točk, v katerih smo si edini:

ZADEVA 1:

RTV SLO naj v svojo programsko shemo nemudoma vrne oddaje, ki spodbujajo razvoj in kvaliteto slovenske glasbene produkcije. Zahtevamo oddaje, ki vsebujejo mlado aktualno produkcijo, žive koncerte (ne glede na žanr), produkcijo videospotov, urbano popularno in rock glasbo, alternativne glasbene žanre, domačo klasično glasbo, slovenski jazz, zabavno in narodno-zabavno glasbo in druge zvrsti, ki niso zastopani v komercialno usmerjenih medijih. RTV SLO naj zopet vzpostavi objektivni vpogled v žanrsko pestrost domače glasbene produkcije.

ZADEVA 2:

Želimo brezpogojno zaščito za avtorsko pravico in sorodne pravice. Iz predloga novega zakona je namreč izvržen člen, ki zavezuje medije (radije, televizije), da morajo ob vpisu v razvid medijev predložiti tudi pogodbe, ki jih imajo sklenjene s kolektivnimi organizacijami (avtorsko in njej sorodne pravice morajo po zakonu RS namreč ščititi kolektivne organizacije).

ZADEVA 3:

Najmanj 50 odstotkov vse predvajane glasbe v času med 6. in 20. uro vsakega radijskega ali televizijskega programa mora zasedati slovenska avtorska glasba oz. avtorska glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev. Predlog novega zakona o medijih namreč predvideva padec kvote slovenske glasbe s 40-ih odstotkov (na RTV SLO oz. 20-ih odstotkov na komercialnih medijih) na le 8 odstotkov dnevno.

Prijave na kongres

Prijave na kongres potekajo na elektronskem naslovu: glasbeni.forum@gmail.com

Več o pravnih vidikih in društvu najdete na naši uradni spletni strain: www.glasbeniforum.si

V pričakovanju Vašega odziva in podpore, za skupni boljši jutri …

Vaš Glasbeni forum

Aktualne novice

04.06.2014
Opravičilo uporabnikom oglasne deske
Thumbnail

Odslej vaše oglase objavljamo ažurno! Portal se je soočil s tehničnimi težavami, ki smo jih odpravili.

Več...
05.04.2012
Odprto pismo g. ministru mag. Žerjavu
Thumbnail

V medijih se pojavlja vedno več namigov, da naj bi bil v ozadju zamenjave direktorja URSIL spor med njim in SAZAS-om.

Več...

Oglasna deska

Če želite:

  • prodati ali kupiti glasbeni instrument
  • poučevati ali se učiti igranja na kakšen instrument
  • sestavljate glasbeno skupino, pa vam manjka vokal, bobnar, basist ...
  • najeti ali oddati prostor za vaje, snemalni studio

Pišite nam in objavili bomo vaš oglas - BREZPLAČNO!

 Oddaj oglas

Prijavite se na e-novice

Želite biti na tekočem z novostmi Združenja SUGU?
Prijavite se na brezplačne e-novice




Postanite član

V članstvo Združenja SUGU vabimo vse dejavne slovenske glasbene ustvarjalce.

Prizadevamo si za širitev in bogatitev slovenske glasbene ustvarjalnosti, zaščito pravic in izboljšanje pogojev delovanja slovenskih avtorjev in izvajalcev, promocijo ter podporo novim glasbenim ustvarjalcem.

Pridružite se nam!

Izjava o varstvu osebnih podatkov | Piškotki | Vse pravice pridržane © 2010 - 2018 SUGU
Kontakt | Prijava | Izvedba: stroka.si